De ce toate aceste persecutii si confuzii ? Cazul unui evreu Mischael Suder, descoperit in ziarul Libertatea din 23 noiembrie 2016 ( ziarul tiparit, pe suport de hartie ) si in Libertatea on-line din 22 noiembrie 2016
Familia i-a fost ucisă la Auschwitz , a fost persecutat de Securitate, acum doarme în gara din Cluj
22 noiembrie 2016 09:24
http://www.libertatea.ro/stiri/doarme-in-gara-din-cluj-1664267
Și-a pierdut tatăl și frații în lagărul de concentrare de la Auschwitz, mama i-a fost omorâtă de naziști, iar securitatea comunistă l-a internat la ospiciu. Ajuns la vârsta de 74 de ani și suferind de un handicap, Mischael Suder a ajuns însă să doarmă în gara din Cluj-Napoca.
Viața și suferințele evreului Mischael Suder pot constitui oricând scenariul unui film, scrie gazetadecluj.ro.
Bărbatul s-a născut în Germania nazistă, în urmă cu 74 de ani. Povestește că tatăl și frații săi au avut parte de o moarte cruntă în lagărul de concentrare de la Auschwitz. El însă mărturisește că a scăpat miraculos. Pe când avea doar câteva luni, mama lui l-a dus la un medic pentru că era răcit. Atunci, naziștii au blocat cartierul evreiesc din Berlin și au blocat miile de evrei care trăiau acolo
Mai apoi, mama lui a fost violată chiar în sinagogă. După ce au încheiat oribila faptă, naziștii i-au tăiat sfârcurile femeii, iar micuțului Suder, lobii urechilor. Cu ajutorul rudelor, femeia a reușit să fugă din Germania și s-a refugiat la Cluj, unde a murit în spital. Povestea vieții lui Suder a fost redată și în scrisoarea președintelui executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, după ce a studiat sute de pagini din arhivele fostei Securități.
Povestea evreului persecutat de Securitate
„Pentru a fi pus la adăpost de progromurile horthyste din Ardealul de Nord, aţi fost înregistrat la oficiul stării civile pe 17 iunie 1943 sub numele Bica Nicolae, fiu al Anei şi al lui Petru, din comuna Mihai Viteazu, care v-au substituit fiului lor decedat la scurtă vreme după naştere. În 1974 aţi părăsit ilegal România, stabilindu-vă în R.F.G., unde din 1977 şi până în 1994 aţi lucrat ca lăcătuş mecanic la uzina Mercedes în Mannheim. Aţi fost repatriat în 2002”, se arată în documentul eliberat de ICCMER.
La un pas de moarte, când a vrut să fugă din România comunistă
În 1973, Mischael Suder a fost internat timp de o lună, la cererea Ministerului de Interne, în spitalul de psihiatrie de la Gătaia. Bărbatul a protestat, după ce a fost împiedicat să lucreze pe șantierele din străinătate. În același an, a fost prins în timp ce voia să fugă din țară. Bărbatul, cu care voia să treacă fraudulos granița, a fost împușcat, iar el a fost torturat de ofițerii Securității, care i-au găurit maxilarele cu un burghiu. A fost internat din nou la spitatele de psihiatrie din Gătaia, Sibiu și Timișoara și, după externare, a reușit să părăsească ilegal România comunistă și să se refugieze în Germania de Vest (R.F.G).
S-a întors însă în 1977 ca să-și reîntregească familia. A trecut, sub o identitate falsă, granița și a fost prins de Miliție și de Securitate, când a fost trecut pe lista persoanelor indezirabile.
“În 2002 , pe când mă aflam în Germania, am fost adus în România, la schimb cu doi spioni germani aflaţi în ţară, fiind traficat la modul ordinar de statul român, deşi eu nu aveam nimic legat de activităţi de spionaj. Am fost adus, ca un câine, în ţară, cu avionul de către agentul C.O. şi de atunci, timp de 7 ani n-am mai putut părăsi România ca să-mi vizitez rudele pe care le am în străinătate. Iar dosarul penal deschis împotriva statului român – mai clar împotriva lui Ioan Rus, fost ministru de interne în acea vreme, a lui Adrian Năstase, fost prim ministru al României şi a lui Ion Iliescu, fost preşedinte – a fost clasat printr-o metodă josnică”, a povestit Mischael Suder.
Mischael Suder, proces împotriva României la CEDO
Deși a pierdut procesul în instanțele din România, bărbatul s-a adresat Curții Europene a Drepturilor Omului de la Strassbourg. De pe scaunul din gară, Mischael Suder a mărturisit de ce a ajuns pe drumuri.
„După atâtea suferinţe am rămas cu un handicap de gradul trei de vedere şi auz, şi deţin şi certificate în acest sens, plus o pensie minimă, de 500 de lei. Dar marea mea problemă este că nu am reuşit să obţin – şi mă lupt de 4-5 ani, în zadar, cu Primăria, să obţin o locuinţă socială. La această oră toate încercările mele – în ciuda a zeci de audienţe la doamna director Iulia Ardeuş – au rămas fără niciun rezultat, pentru că vezi-doamne nu întrunesc punctajul cerut de lege”, a povestit pensionarul.
Bărbatul, în vârstă de 74 de ani, susține că viața îi este pusă din nou în pericol, ca pe vremea comuniștilor.
„Am studiat cu atenţie dosarul lui Mischael Suder. Cert este faptul că a fost persecutat politic în urma unei tentative nereuşite de trecere a frontierei în 1977, fiind anchetat brutal de securitate şi internat ulterior în mod abuziv în mai multe spitale de psihiatrie. (…) Dl. Suder se află într-o situaţie socială cu totul aparte, lipsit de locuinţă şi beneficiar doar al unei pensii lunare de handicap de 500 de lei”, a declarat Marius Oprea, şef birou Investigaţii Speciale la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc.
foto: gazetadecluj.ro
sursa:
http://www.libertatea.ro/stiri/doarme-in-gara-din-cluj-1664267
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu